Rubľov prelomil trápenie v Madride, vo finále na španielskej antuke Lehečku nevyzve

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rubľov prelomil trápenie v Madride, vo finále na španielskej antuke Lehečku nevyzve

Aktualizované
Rubľov si v Madride skúsi aj finálovú antuku.
Rubľov si v Madride skúsi aj finálovú antuku.Profimedia
Andrej Rubľov (26) pred pár dňami na antuke v Madride prerušil šnúru štyroch porážok a teraz na nej po výhre nad Američanom Taylorom Fritzom (26) a sérii už piatich víťazstiev oslavuje postup do svojho piateho finále turnaja Masters 1000. O celkovo 16. titul a druhý triumf z "tisíciek" si ruský tenista zahrá s Félixom Augerom-Aliassimom (23), ktorému duel skrečoval Jiří Lehečka (22).

Fritz - Rubľov 4:6, 3:6

Rubľov nemal vôbec zlý vstup do sezóny. Triumfoval v Hongkongu, na Australian Open sa dostal do štvrťfinále a vo svetovom rebríčku figuroval na svojom maxime (5. mieste). Lenže na začiatku marca v Dubaji bol diskvalifikovaný v závere dramatického semifinále proti Alexandrovi Bublikovi, pretože kričal na čiarového rozhodcu a odštartoval tým čiernu sériu.

Na nasledujúcich štyroch turnajoch utrpel šnúru štyroch porážok, pričom s Jiřím Lehečkom, Tomášom Macháčom, Alexeiom Popyrinom a Brandonom Nakashimom neuhral ani set.

Zostrih zápasu Fritz - Rubľov.
Flashscore

Trápenie zlomil až po takmer dvoch mesiacoch na aktuálnom turnaji v Madride, kde nakoniec útočí na vyrovnanie svojho najcennejšieho triumfu. Zatiaľ čo v predchádzajúcich dvoch mesiacoch prehral štyri zápasy v rade, teraz vyhral päť duelov počas ôsmich dní so stratou jediného setu.

Po stredajšom skalpe domáceho dvojnásobného obhajcu titulu Carlosa Alcaraza potvrdil Rus svoju skvelú formu aj v semifinále proti Taylorovi Fritzovi. Len o osem dní mladšieho Američana zdolal napriek strate podania hneď v prvej hre a vzájomnú bilanciu upravil na 3:4.

Rubľov postúpil do svojho celkovo 25. finále, v ktorých má doposiaľ bilanciu 15:9. Na podniku Masters 1000 si o titul zahrá piatykrát, jediný triumf slávil vlani na antuke v Monte Carle.

"Mentálne sa tu cítim oveľa lepšie. Podarilo sa mi emócie nastaviť správnym smerom, bez toho by som vo finále nebol," priznal aktuálne ôsmy hráč sveta.

V nedeľnom finále sa Rubľov stretne so súperom mimo TOP 30 – českým tenistom Jiřím Lehečkom alebo Kanaďanom Félixom Augerom-Aliassimom. Tí zvedú súboj o svoje najväčšie finále od 20:00 SEČ.

"Félix už bol hráčom TOP 10 a teraz zase hrá čoraz lepšie. Na začiatku sezóny som proti nemu odvrátil niekoľko mečbalov. Skoro ma porazil. Lehečka ma zdolal v poslednom zápase v Indian Wells, v dvoch setoch mi nedal šancu. Na rebríček sa teda nepozerám, poznám tých chlapcov a viem, ako hrajú. V tenise nejde určovať favoritov podľa rebríčka,“ povedal čerstvý finalista.

Auger-Aliassime – Lehečka 3:3 / skreč

Lehečka začal s bolesťou chrbta laborovať už v priebehu marcových turnajov Masters 1000 v USA a po následnej mesačnej pauze, počas ktorej prišiel o podujatia v Monte Carle a Barcelone, vstúpil do antukovej jari až v Madride.

V španielskej metropole dlho vyzeral v dobrej fyzickej kondícii. Poradil si s Hamadom Medjedovičom a Thiagom Monteirom, pripísal si cenný skalp pomaly sa lúčiaceho Rafaela Nadala a po skreči Daniila Medvedeva postúpil prvýkrát do semifinále Masters 1000.

Natešeného českého tenistu ale v boji o tretie a doteraz najväčšie finále zastavili obnovené bolesti chrbta. V súboji s Augerom-Aliassimom vydržal len necelých sedem gemov, než s bolestivou grimasou a ťažkým srdcom skrečoval.

Lehečka sa musel vzdať už v siedmom geme.
Flashscore

Lehečka hral semifinále na hlavnom okruhu piatykrát v kariére a prvýkrát na akciách väčších ako ATP 500. Až do finále to dotiahol zatiaľ len vo Winston-Saleme 2023 a v Adelaide 2024, kde v januári slávil premiérový triumf.

Vo svetovom rebríčku sa rodák z Mladej Boleslavi posunie na 23. miesto a vyrovná svoje maximum. V nadchádzajúcich dvoch týždňoch pravdepodobne vynechá Masters v Ríme, týždeň pred Rolandom Garrosom, ktoré štartuje v nedeľu 26. mája, je prihlásený ešte do švajčiarskej Ženevy.

Auger-Aliassime hral semifinále turnaja Masters 1000 tretíkrát v kariére a prvýkrát sa dostal až do finále. V nich má na okruhu ATP bilanciu 6:9, po úvodnej šnúre ôsmich nezdarov vyhral 6 zo 7 finálových zápasov.

V Madride mu cestu do ďalšieho kola uľahčil tretí zo šiestich súperov. V treťom kole mu vzdal na začiatku druhej sady Jakub Menšík (pravá ruka) a vo štvrťfinále proti nemu vôbec nenastúpil v posledných mesiacoch suverénny Talian Jannik Sinner (pravá bedrový kĺb).

"Je to bláznivé, toto sa mi ešte nestalo. Toľko skrečov alebo odstúpení po sebe. Nemohol som tomu uveriť, keď som videl, že má problémy s chrbtom a nemôže pokračovať. Je mi ho naozaj ľúto. Sám som bojoval so zraneniami a všetci si vieme predstaviť, aký to je pocit. Chcete bojovať so súperom, ale nemôžete," povedal 35. hráč sveta Auger-Aliassime v pozápasovom rozhovore.

Bývalá svetová šestka si o najcennejší a prvý titul z antuky zahrá v nedeľu s Andrejom Rubľovom. S ruským tenistom, ktorý v prvom semifinále vyradil Taylora Fritza, prehral 4 z 5 vzájomných súbojov.

"S Rubľovom to boli vždy trojsetové bitky. Dokonca už v roku 2018, keď som bol oveľa mladší. Tento rok som bol blízko v Rotterdame, ale nevyužil som niekoľko mečbalov, takže dúfam, že to tentoraz vyjde," uviedol prvý Kanaďan vo finále antukového Masters .